‘In the box’ of ‘out the box’?
Om muziek producties af te mixen heb je niet langer een grote mengtafel nodig maar kun je ‘in the box’ (ITB) met je audio werkstation al je sporen eenvoudig naar 2 sporen mixen. Door het intern te houden is het recallen van een sessie binnen een paar seconden gedaan. Je kan je voorstellen wanneer je ‘out the box’ met een grote mixer en een berg outboard apparatuur werkt, een recall maken in sommige gevallen wel een uur in beslag kan nemen om maar te zwijgen over de tijd die het elke keer kost om alles op te schrijven.

Toch zijn er audio engineers die blijven of graag weer terug willen naar het analoge mixen omdat ze zeggen ‘iets te missen’ bij het digitaal mixen. De ITB mixen klinken soms te clean en het ontbreekt vaak aan karakter, iets wat ze gewend waren van het mixen op grote analoge tafels. Inmiddels zijn diverse fabrikanten van pro-audio apparatuur met een oplossing gekomen.

Optellen
Het samenvoegen van alle losse sporen tot 2 sporen noemt men summing. Volgens de kenners is er een groot verschil wanneer dit digitaal of wanneer dit analoog gebeurt. Het analoog optellen van de sporen geeft meestal een geluid dat prettiger is in het gehoor ligt dan het digitaal optellen. Uiteraard wordt een deel daarvan ook bepaald door de vertaalslag van digitaal naar analoog en weer van analoog naar digitaal.

Summing mixers
Fabrikanten als bijvoorbeeld AMS-Neve, Dangerous Music, Thermionic Culture, API Audio hebben speciale mixers gemaakt die niets anders doen dan het optellen van losse kanalen naar 2 kanalen. Met deze units krijg je alle charmes en feel van analoge summing. Door deze eenvoudige opzet gebruik je alle gemakken van het ITB werken maar heb je wel de analoge feel.

Enkele voorbeelden van summing mixers zijn:

  • AMS-Neve 8816
  • Dangerous Music 2-Bus
  • Thermionic Culture Little Bustard
  • API Audio DSM 24, 48, 72

Wil je meer weten over over summing, neem gerust contact met ons op.

Share
Share This