High-End studio monitoren uit Frankrijk
Sindskort hebben we verschillende monitoren van de Franse luidsprekerfabrikant
Focal als demo opgesteld in de winkel. Focal heeft veel bekendheid gekregen met zijn vooruitstrevende speaker ontwerpen die in de hifi en car-hifi veelvoudig worden toegepast. Al een aantal jaar maakt Focal ook luidsprekers voor de studio en dat doen ze niet geheel onverdienstelijk. Vele beroemde engineers werken inmiddels met de luidsprekers van Focal. Samen met de zeer goede prijs / kwaliteitsverhouding is dat één van de redenen waarom wij bij HighTech officieel dealer zijn van Focal luidsprekers.

Voor zowel de kleine als de grote beurs heeft Focal studio monitoren. Zo begint het met de kleine compacte Alpha-50 en spreken we over high-end studio monitoring met hun paradepaardje de SM-9. De laatste is een compact maar volwaardig 3-weg systeem welke in de ‘Focus’ mode om te schakelen is naar een 2-weg systeem met iets minder laag extensie door dat het sublaag gedeelte in bypass wordt gezet. Eigenlijk dus 2 speakers in 1, zeer geschikt voor de mixage om te controleren of de mix ook goed vertaald op kleine luidsprekers!

Maar de 2 in 1 speaker mogelijkheid was niet de hoofdzaak bij het ontwikkelen van de SM-9. Wat de SM-9 namelijk echt bijzonder maakt is de transparante en gedefinieerde weergave die door het zeer degelijk ontwerp mogelijk wordt gemaakt. Door diverse vakbladen is de SM-9 om die reden zowaar de hemel in geprezen. Het laag wordt namelijk aangestuurd door een klasse A/B eindversterker van 400 watt en hebben de midden speaker en de beryllium tweeter een eigen 200 watt klasse A/B speaker tot hun beschikking. Om het laag diep en strak door te laten lopen, maakt de SM-9 gebruik van een passieve woofer. Deze niet aangesloten woofer, zorgt voor demping van de actieve woofer doordat hij in dezelfde drukkamer is geplaatst. Met als gevolg dat de laag unit een veel grotere kast ‘ziet’ dan waar hij werkelijk in zit. Hierdoor kunnen we spreken van een diep en strak laag wat normaal alleen mogelijk is met luidsprekerkasten die een aantal malen groter zijn. De SM-9 weegt zo’n 37 kg per speaker en hoewel dit geen garantie is tot een goed geluid, is het wel zeker een indicatie van kwaliteit.

 Bekijk hier het complete Focal overzicht…

Share
Share This