Om er voor te zorgen dat er meer samenhang plaatsvindt tussen de luidheid van de verschillende programma’s en commercials op TV, heeft de European Broadcast Union (EBU) de R 128 norm in het leven geroepen. Op de website van het EBU leest u hier meer over (http://tech.ebu.ch/loudness).

Vanaf 1 september aanstaande wordt verwacht dat elke Nederlandse TV zender én alle producties voor TV deze EBU R 128 norm hanteren voor het afmixen van het geluid. Doen zij dit niet dan zal vanaf januari 2012 te luid materiaal worden geweigerd. Met de nieuwe norm zal het TV geluid weer dynamisch zijn en meer definitie hebben. Een document met alle technische voorschriften voor het opleveren van commercials vind u hier.

Wanneer u dus TV producties maakt is het nodig om voor 1 september te beschikken over een meter die de EBU R 128 schaal heeft.

Diverse fabrikanten van professionele metering zijn hier al op ingesprongen en hebben een aantal nieuwe producten gelanceerd. Zo heeft TC Electronics een software versie voor Pro Tools en een aantal hardware meters op de markt gebracht. Voor VST gebruik zijn er ook diverse zoals bijvoorbeeld van Nugen Audio.

Wij hebben een aantal opties voor u op een rijtje gezet. Bekijk het overzicht hier.

Share
Share This